زخم کندی چیست؟ اصطلاح زخم کندی برای اولین بار در سال ۱۹۸۹ برای توصیف زخمی ابداع شد که با وجود انجام بهترین مراقبتهای درمانی و تمامی اقدامات پیشگیرانه، ایجاد میشود.
زخم کندی یا Kennedy terminal ulcer (KTU) یک زخم سیاه رنگ است که در روزها یا ساعت های آخر عمر بیمار، ایجاد میشود. زخم کندی در ادامه فرایند مرگ اتفاق میافتد اما لزوما همه بیماران آن را تجربه نمیکنند. دلایل ایجاد این نوع زخم هنوز کاملا مشخص نشده است.
اگرچه آنها شبیه به زخم بستر هستند و حتی در گروه زخمهای فشاری طبقه بندی میشوند، اما ظاهر آنها با بدسور متفاوت است.
علائم زخم کندی
معمولا به دلیل شباهت زخم کندی با زخم بستر، تشخیص خیلی راحتی نیست اما این زخم ها ویژگی های خاصی دارند که به تشخیص آن کمک میکند.
محل: زخم کندی معمولا برروی ناحیه ساکروم ایجاد میشود اما ممکن است روی آرنج، شانه و پاشنهها هم دیده شود.
زمانبندی: زخم کندی میتواند در مدت زمان چند ساعت به وجود آید که در مقایسه با زخم بستر که حدودا بین ۵ روز طول میکشد تا قابل تشخیص شود، متفاوت است. ظهور ناگهانی این زخم باعث شده است تا به آن سندرم ۳:۳۰ هم گفته شود. زیرا در اول صبح پرستاران هیچ نشانهای از زخم مشاهده نمیکنند اما تا بعد از ظهر پوست کاملا تغییر زنگ داده و تا آخر شب اندازه زخم بزرگتر میشود.
اندازه: زخم کندی معمولا به شکل کبودیهایی به شکل گلابی یا پروانه ایجاد میشود ولی در بیماران مختلف شکل زخم میتواند متفاوت باشد اما معمولا قطر آن بیشتر از ۵سانتی متر است. نکته مهم آن است که اندازه این زخم معمولا به سرعت بیشتر شود.
رنگ: زخم کندی ممکن است به رنگهای مختلف ایجاد شود. طیفی از قرمز، زرد، بنفش، آبی و حتی سیاه. در مراحل پایانی رنگ زخم تیره تر میشود که نشانهای از مردن بافت است.
نحوه تشخیص:
در اکثر موارد این زخم توسط پزشک متخصص یا درمانگر زخم آموزش دیده تشخیص داده میشود اما گاهی خانواده بیمار اولین کسی است که متوجه زخم میشود.
چگونگی برخورد با زخم کندی
مدیریت زخم کندی مشابه زخمهای فشاری عادی است و مورد خاصی در این باره وجود ندارد اما به طور خلاصه میتوان موارد زیر را یادآور شد:
- کاهش رطوبت و سایش پوست در قسمتهای روی استخوان
- چرخاندن بیمار
- پاکسازی پوست از مواد آلوده کننده مخصوصا در نقاط روی استخوان
- استفاده از وسایل کاهنده فشار مثل انواع فوم
این زخم گاهی نشانه این است که بیمار در آستانه مرگ قرار دارد. معمولا این زخم درمان نمیشود و معمولا امکان پیشگیری از آن در بیماران در آستانه مرگ وجود ندارد.
توصیه میشود تمرکز تیم درمانی باید برروی کاهش درد و ناراحتی بیمار باشد تا از استرس بیمار و اطرافیان وی کاسته شود.
منبع:
https://www.nursinghomelawcenter.org/what-is-a-kennedy-terminal-ulcer.html